What is cosplay?

Åh skulle ju åka på nyårsläger återträffen.. Men nu är jag hemma och är sjuk istället.. Det här var ju surt..
Men mungiporna hittade upp till öronen igen när jag såg att Dom som ska till Närcon får rabatt på sj biljetter. Woop woop. Och när vi ändå snackar om cosplay... Har inte så mycket för mej så kan ju berätta lite mer om det för er som inte vet vad det är..
Cospaly kommer ursprungligen från Japan. Precis som allt annat awesome.
Cosplay är en japansk form av maskerad. Det hela går ut på att man klär ut sej till en karaktär i ett spel, film osv.. Det är oftast baserat på japansk populär kultur som tex manga och anime.. Sen får man välja själv om man köper en dräckt eller om man syr den själv. Fast om man ska vara med i cosplay tävlingar så har man stor fördel av att ha gjort den själv.
Det finns olika sorters tävlingar. Några exempel är dom som kommer finnas på Närcon.
  • Bästa Sketch – Roligast sketch vinner (ännu ej bestämt ifall detta döms av röstning, en jury eller både och)
  • Bästa Props – Här tittar en jury på en enskild, avskiljd detalj från din dräkt. Alltså ett vapen, en rustningsdel eller dyl.
  • Bästa Karaktär – Juryn kikar på vilken cosplayare som mest efterliknar sin karaktär i både utseende och personlighet.
  • Bästa Idé – Juryn bedömer vem som har kommit på smartast/roligast lösning till sin cosplay, utan att titta på hantverkskvalité.
  • Bästa Hantverk – Motsatsen till det ovanstående, här kikar juryn bara på ditt hantverk. Det spelar inte så stor roll exakt hur likt det har blivit, utan det handlar mer om ett genuint, snyggt arbete.
  • Bästa Cosplay – En sammanslagning av alla de tidigare kategorierna. Det här är det största priset som Juryn kan ge ut och vinnaren får den stora äran att representera NärCon under nästa års Cosplay SM.
  • Publikens Val – Kanske det mest prestigefyllda av alla priser. Röstas fram av konventets besökare och handlar därför om att fånga folkets hjärta!

Hoppas att ni har fårr lite större inblick i cosplay och japans populär kultur.
Kram♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hej hej! Jag är en tjej på 15 år som bloggar. (höhö rätt så uppenbart efteersom att ni läser bloggen..) Men jag bloggar om mitt liv och allt som ingår i det. Skriver om tipps om allt möjligt. Ska på Cosplay konvent i sommar så mitt liv kretsar ganska mycket kring det just nu. Jag är kreativ tecknar och pysslar lite. Jag älskar att skratta så det ploppar väl upp några kul youtubeklipp då och då.. Går på breakdance också. Så om typ 10 år när jag är pro så kanske ni får se lite av det också. Men jag håller på med lite allt möjligt. Så det blir rätt så stor variation på inläggen. Men ni får läsa helt enkelt. Enjoy!

Jul 2011